Yazı İçi Başlık Üstü Reklam Alanı

Phalaris Hattında Zabeel Detayları

Yazı İçi Başlık Altı Reklam Alanı
Bilindiği üzere Phalaris Hattının günümüze olan uzantılarını konu ediyoruz. Bu hattın gelişiminde kısrak akrabalıklarının (Rasmussen Factor) güzel örneklerini görmemiz yanında Fairway – Fair Trial gibi bir dönem çok güçlenmiş ama sonrasında etkisini yitirmiş hatlar da gördük.
 <strong>Phalaris Hattında Zabeel Detayları</strong>
Yazı İçi Makale Üstü Reklam Alanı
Okunuyor Phalaris Hattında Zabeel Detayları

Bilindiği üzere Phalaris Hattının günümüze olan uzantılarını konu ediyoruz. Bu hattın gelişiminde kısrak akrabalıklarının (Rasmussen Factor) güzel örneklerini görmemiz yanında Fairway – Fair Trial gibi bir dönem çok güçlenmiş ama sonrasında etkisini yitirmiş hatlar da gördük.

Yakın geçmişte Güney Yarımküre atçılığında sağlam bir yere sahip olan Sir Tristram kanı ise 2000’den sonra yaşanan değişim ile etkinliği azalan kan hatları arasında yerini aldı.

Esnek Reklam Alanı
 

Geçtiğimiz ay yaptığımız incelemede 45 Gr.1 galibi üreten Sir Tristram’ın bu alanda lider bir aygır olduğunu vurgulamıştık. Sir Tristram’ın lider yavrusu olan Zabeel 1200-2000 metrede 7 yarış kazanmıştır.

VRC Australian Guineas kazandığı Gr.1 düzeyli tek koşudur. Yeni Zelanda’da 15 kez lider aygır olan Zabeel, Avustralya ve Singapur’da hem şampiyon aygır hem de şampiyon kısrak babası olmayı başarmıştır.

Günümüzde 1500’ün üzerinde olan koşan tay sayısı ile ciddi sayıda yavrusu pistlere inmiş başarılı aygırların başında gelen Zabeel’in 1113 koşu kazanmış yavrusu bulunuyor. 166 stakes galibi taya sahip olması da dikkat çeken aygırın babası Sir Tristram’ın ise 130 stakes Black Type galibi olmasıyla kendi döneminde şüphesiz en iyisi oydu ama günümüzde daha çok atın pistlere indiği düşünüldüğünde Zabeel’in babasını geçmesini normal karşılamak gerekir.

Sir Tristram’ın pedigrisinde 4*3 Princequillo akrabalığının olması ilk başta göreceğimiz detaydı. Aygırın babası Sir Ivor’ın İngiltere’de 1968 yılı Epsom Derby galibi olması önemli diğer detaydır. Royal Charger gibi hızlı koşan tayları olan bir aygırın Turn-To / Sir Gaylord üzerinden ortaya çıkan bu koşunda Sir Ivor önemli detaylara sahiptir.

Bu aygırın annesi Attica’nın Mr.Trouble kızı olduğunu görürüz. Attica’nın annesi olan Athenia ise Gr.1 galibi bir kısrak olup muhteşem kısrak Selene’nin oğlu olan Pharamond’un kızıdır. Selene’i hatırlarsak efsane aygır olan Hyperion’un da annesidir. Ki Hyperion Avustralya – Yeni Zelanda hattında oldukça başarılı bir kan hattı tesis etmiştir.

Athenia’nın annesi olan Salamina ise Amerikan kökenli kan hatlarında çok beğendiğim bir aygır olan Man O War’un Gr.1 galibi bir kızıdır. Salamina’nın annesi ise Gr.1 galibi Alcibiades’dir. Üç kuşak Gr.1 galibi kısraklar ile güçlü gelen bu hat Attica üzerinden Derby galibi Sir Ivor’a ulaşırken ülkemizde ise hatırladığım kadarıyla iki koldan bu kanı görürüz.

İlk olarak Penky Henky, Top Comas gibi atları üretmiş olan Hanky Penky isimli kısraktır. Bu kısrak Curtsey – Time To Be Careful – Be Careful – Attica hattıyla bu kanı yakalamaktadır.

Diğeri ise Alcibiades – Salamina – White Cross – Firm Policy – Maidsmorton – Reine Morton ile ülkemizde yer alır. Reine Morton’a bakarsak 3*3 Princequillo akrabalığı taşıması ile ilgi çekici bir kan çaprazlamasına dikkatimizi çekmelidir.

Sir Tristram’ın anne hattı Isolt – All My Eye – All Moonshine ile Selene’e ulaşmaktaydı. All My Eye harada Round Table (Princequillo) ile eşleşip Isolt’u vermiş bu ksırak ise Salamina – Alcibiades hattındna gelen Sir Ivor ile eşleştiğinde Sir Tristram’ı üretmiştir. Bu eşleşmede baştan bu yana vurgu yaptığım Lavendula RF de çalışmıştır.

Reine Morton’un pedigrisinde ise Salamina – Alcibiades kanı direkt anne hattını tesis etmektedir. Salamina kızı White Cross harada Princequillo’dan Gr.1 galibi Firm Policy’i vermiş bu kısrağın yavrusu olan Maidsmorton ise Rond Table oğlu King Pellinore ile eşleşince Reine Morton’u üretmiştir.

Reine Morton ülkemizde Akasva, Shariff, Griffon, Bugsy, Seçil, Charlote ve Guerilla isimli atları vermiştir. Akasva’nın Lockton’dan olan kızı Nağme harada Gazi şampiyonu Mystical Storm’u üretmiştir.

Reine Morton’un Gr.3 galibi olan kızı Charlotte ise Lockton’dan olan yavrusudur ve harada Gr.3 galibi Alayel’i üretmiştir. Royal Abjar gibi daha çok kum pistte başarılı taylar veren bir aygırdan olan Alayel, Dişi Tay Deneme Gr.1 ikinciliğine de sahiptir ve çime olan yatkınlığının anne hattından aldığını söylemek hata olmayacaktır. Ayrıca bu hattın Lockton ile olan uyumu da hemen göze çarpar.

Alayel harada ürettiği kısraklardan Unaccounted For kızı American Billion ile hattını ileriye taşıyabilir. Bu kısrak ilk tayı olan Guillotine’nin (Marcavelly) Gr.2 galibi olması ile taşıdığı potansiyeli göstermiştir.

Reine Morton’dan açılan iki kolda Gazi galibi Mystical Storm ile Guillotine’ni veren American Billion’un hem Lockton hem de Unaccounted For kanı taşımaları da vurgulamak istediğim dikkat çeken diğer detaydır.

Zabeel’in pedigrisine geri dönersek baba hattındaki Sir Ivor’ın ülkemizdeki bağlantısına baktık. Sir Tristram’ın bu eşleşmede kısrak baba hattında yer alan isim Nureyev ile diğer eşleşmelerinde hangi oranda yakın sonuçlar almıştır. Zabeel’in günümüzde en başarılı temsilcileri kimlerdir. Ülkemizde bu kan hattı nasıl yer almaktadır gibi soruların cevaplarını gelecek incelememizde detaylandıralım.          

Yazı İçi Makale Altı Reklam Alanı
Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Giriş Yap
Yazı Ekle