Yazı İçi Başlık Üstü Reklam Alanı

LETRUSKA dan 16. Birincilik

Yazı İçi Başlık Altı Reklam Alanı
 LETRUSKA dan 16. Birincilik
Yazı İçi Makale Üstü Reklam Alanı
Okunuyor LETRUSKA dan 16. Birincilik

TJK aygırlarından Super Saver başarılı kızı LETRUSKA ile gündeme çıkmayı başarıyor. 21’inci yarışına çıkan bu kısrak 16’ıncı birinciliğine ulaştı. Pek tabii bu durumda ülkemizde Super Saver tayları da ön planda değerlendirmeye alınacaktır. Doğal süreç bu şekilde olacaktır.

Ancak Letruska gibi tayları yetiştiricilerimiz yetiştirebilecekler mi? Benzer bir durum Altınbike ülkemizde Gr.1 kazandığında yaşanmıştı. Bu şampiyon kısrağın annesi ülkemize getirildi ve Manila’ya çekildi. Öz kardeş Erbike ve İlbeyi yetiştirildi ama Altınbike ve onun ayarında atlar olmadılar. Erbike’yi ciddi bir beklenti ile ben almıştım ve yetiştirdiğimiz iki tay fiziksel olarak küçük ve çok güçlü olmayan atlardı.

Esnek Reklam Alanı
 

Yani Letruska’nın annesini dahil alsak ülkemizde aynı sonuç alınır mı? o noktada fikirsiz durumdayız. Çok da karamsar olmadan şöyle devam edelim. Ülkemizdeki kısraklar Super Saver’dan grup koşu kazanacak atlar üretecektir. Ama Letruska gibi Amerika’ya gidip Gr.1 kazanırlar mı? Umarım yapabilen olur..

 

Letruska’nın annesi Magic Appeal olup Successful Appeal kızıdır. Sadece 1 koşu galibi olan bu kısrak stakes koşuda ikinci Adirondack Gr.2’de ise üçüncü olmuştur. Harada verdiği 10 tayından 7’si koşmuş ve 5’i yarış kazanmıştır. Bu kısrağın haradaki eşleşmelerini incelediğimizde hep hayal ettiğimiz çalışmalar görürüz.

İlgili olanlar bilir Thoroughbred kan hatları günümüzde üç babaya ulaşır. Byerley Turk, Godolphin Arabian ve Darley Arabian diğer kaybolan baba hatlarının aksine hala devam eden baba hatları kurmuş aygırlardır. Byerley Turk kanı son ayakta kalma çabalarını Djebel uzantıları ile Indian Ridge (ülkemizde Scream to Scream – Hep Beraber) ile sürdürüyor.

Godolphin Arabian hattı ise Amerika’da biraz daha ayakta kalmayı başarmıştır. Man O War efsanesi ile bu kan hattı çok başarılı hatlar üretmiş ve özellikle kısrak baba hatları kurmada ciddi başarılar yakalanmıştır. Man O War kanının önemli aygırı In Reality hattı ayakta tutan isimdir ve Breeders Cup Classic’te iki kez kazanan Tiznow 2000’li yıllara yeni bir başlangıç yapılmasını sağlamıştır.

Letruska’nın kısrak babası olan Successful Appeal’ın babası Valid Appeal ile In Reality’e ulaştığını görürüz. Magic Appeal için harada ilk seçilen aygırın Tiznow olması bu bakımdan ilgi çekicidir. Hem Tiznow hem de Successful Appeal’in In Reality kanı taşıması ilk doğan tay Puffle Feathers’ın muhtemeldir ki damızlık özelliklerini güçlendirmiştir. Puffle Feathers’ın harada verdiği iki tayda biri Declaration Of War yavrusudur.

Start Singing isimli bu tay 2021’de ilk yarışını koştu ve MSW galibi olmayı başardı. Bu taydan önce Shanghai Bobby’den bu kısrağın verdiği Magicians Holiday de ikinci yarışında MSW galibi olmuş bir isimdir.

 

Magic Appeal’ın bir sonraki tayı yine Tiznow’dan olma American Doll’dur. Üç koşu üst üste kazandıktan sonra American Doll iki Gr.3 yarış koşmuş ve 5’inci kalmış. Daha sonra Listed bir koşuda ikincilik yapan tay 2016’da kariyerini bitirmiş. Bu kısrak harada American Pharoah, Malibu Moon gibi isimleri ziyaret etmiştir.

Magic Appeal’ın Tiznow’dan olan ilk iki tayından sonra Bodemeister, Candy Ride (Lane’s End), Super Saver isimli aygırlara çekilmiştir. Bu aygırların çoğu Winstar Farm kadrosunda olan isimlerdir. Yani Magic Appeal Winstar aygırları arasında rotasyona tabi olmuş ve Super Saver’dan Gr.1 galibi Letruska’yı üretmiştir.

Bodemeister’dan verdiği Mister Tibbs sadece 1 kez koşmuş başarılı olamamıştır. Candy Ride’dan verdiği Trigger Warning ise stakes galibi olup Gr.1 üçüncülüğü elde etmiştir. Candy Ride eşleşmesinde ilk beş kuşakta akrabalık bulunmamaktadır. Magic Appeal için sanırım kilit nokta burasıdır. Çünkü Super Saver eşleşmesinden ürettiği Letruska da ilk beş kuşakta akrabalık taşımamaktadır.

Candy Ride ve Super Saver baba hattından ortak bir kan taşır. Her iki aygır da Raise A Native kanına ulaşmaktadır. Letruska’nın annesi Magic Appeal Gr.1 galibi J.P. GUSTO ile öz kardeştir. Letruska’nın şampiyon çıkmasında önemli bir kan uyumu daha var. Konu ile ilgisi olanlar bulacaktır. Yapacağımız eşleşmelerde bunu yakalamaya çalışacağız.

Şair Gençer O.

Yazı İçi Makale Altı Reklam Alanı
Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Giriş Yap
Yazı Ekle